Du er ikke svag

Jeg tror, at de fleste der oplever et stress-sammenbrud kan nikke genkendende til følelsen af

Dyb overraskelse.
Nærmest chok.

Over at det kan være så slemt. At stress kan føles så forfærdeligt og ødelæggende for ens liv. At stress kunne ramme én selv, og at man ikke rigtig så det komme.

Sammen med overraskelsen og chokket kommer typisk andre svære følelser.
At føle sig svag. Føle sig dum. Føle sig skamfuld.

Hvis du genkender noget af dette er der en vigtig ting du skal vide:

Det er helt naturligt.

For det er stressen, der gør det.

Det har ikke noget med dig som person at gøre.

Det er ikke sandheden om dig. Tværtimod.

Det er stressen, der gør det.

Det er nemlig i høj høj grad din biologi, der er årsag til de følelser. Og lige nu er din krops biologi i massiv ubalance pga. stress. Kroppens indbyggede stress-system har fået overtaget, på bekostning af afslapnings-systemet.

Og stress-systemet i din krop er netop indrettet, så det fremkalder disse følelser i dig!

Hvorfor?

For at få dig til at blive ved.
Kæmpe videre.
Selvom du reelt ikke har kræfterne længere. Det er det stressen kan.

Stressen kan få dig til at føle dig skamfuld overfor arbejdsplads, familie og omgivelser.

Stressen kan få dig til at føle dig dum, så du skjuler hvordan du har det og kæmper videre.

Stressen kan få dig til at føle dig svag, så du bider tænderne sammen og kæmper videre.

Det er stressen der gør det.

Stressen kan få os til at kæmpe, også når vi ikke længere har kræfterne, og når vi ikke længere kan tåle det. Det er det stressen kan.

Det er ren biologi.

Et stress-sammenbrud skyldes, at vi har været udfordret og belastet i for lang tid uden ordentlig og tilstrækkelig restitution. Reelt har vi været stærke alt for længe, selvom de modsatte følelser sidder tilbage i os.

Rent biologisk i vores krop er der en massiv ubalance mellem stress-systemet og afslapnings-systemet. Stress-systemet har overtaget styringen.

Stress er i bund og grund en helt naturlig mekanisme i kroppen, som aktiveres hver gang vi skal løse en udfordring eller klare en belastning. Det er livet og dagligdagen jo fuldt af, så stress-systemet kan vi ikke undvære.

Afslapnings-systemet er ligesom stress-systemet en uundværlig del af den menneskelige biologi. Det er det der gør, at vi kan finde ro og hvile og skabe balance igen, når stress-systemet har været aktivt.

Når vi er i god balance fungerer vores indbyggede stress-system og afslapnings-system optimalt side om side. Begge systemer bruges på daglig basis og balancen opretholdes hele tiden.

Men når stress-systemet har været overaktivt igennem en længere tidsperiode, så kan vi blive væltet fuldstændig omkuld, fordi vores system er i komplet ubalance.

Det starter med en mindre ubalance, hvor stress-systemet er for dominerende. Det kan starte en negativ spiral, og langsomt bliver ubalancen mere og mere udtalt.

For de fleste sker dette over lang lang tid, typisk flere år. Men det kan også ske på relativt kort tid, i løbet af få måneder, hvis belastningen er meget intens.

Så hvis du er væltet omkuld af stress og fuld af svære følelser, så skal du vide, at det er normalt og du er ikke alene. For det er biologisk og i bund og grund den samme ubalance, der er til stede hos alle mennesker, der går ned med stress.

Hvis dit barn var overbelastet og derfor havde det rigtig dårligt, ville du straks sørge for at det slappede af, indtil det var ok igen.

Det samme skal gælde for dig. Du er overbelastet – og det er ikke et tegn på at du er svag, men tværtimod et tegn på, at du har kæmpet mere end et menneske kan holde til. For længe, for hårdt og for meget.

De svære følelser af svaghed, dumhed, skamfuldhed er ubehagelige, men vær ikke bange for dem og tillæg dem ikke større betydning. Prøv at lade følelserne være, og vid at det er stressen i din krop, der fremkalder dem.

Væltet af Stress?

Få de bedste råd
SÅDAN REJSER DU DIG