Overser du den her kilde til stress?

Ikke en ægte pause

Her er en kilde til stress, som mange overser:

Kender du det? Du lægger dig på sofaen for at slappe lidt af. Du kan mærke, at du trænger til at ligge ned. Få en lille pause efter dagens arbejde.

Nærmest automatisk kommer telefonen op af lommen og du tager lige en runde med dine yndlings-apps, som ser så fristende ud og bare venter på at blive åbnet. Som julegaver under et juletræ:

 

Facebook

Nyhederne

Linkedin

Instagram

Mailen

 

Det er spændende. Og hyggeligt. Og rart. At blive opdateret og få stillet nysgerrigheden – hvad er der sket? Hvad er der af nyt?

Der er bare et problem.

Når du ligger på sofaen for at slappe af, så slapper du ikke af, hvis du har telefonen i hånden.

Det kan føles sådan. Men reelt får din krop og din hjerne ikke en pause.

Vores nervesystem skal veksle mellem aktivitet og afslapning

Når du kan mærke du trænger til en pause, så vil din krop gerne slå over på sit afslapnings-system. For at vi kan fungere bedst muligt har vi mennesker brug for, at vores nervesystem veksler mellem aktivitets/stress-systemet (det sympatiske nervesystem) og afslapningssystemet (det parasympatiske nervesystem).

Men de mange indtryk fra telefonen gør, at der kommer så meget dopamin ud i kroppen, at kroppen reelt ikke slår over i ”afslapnings-mode”. Aktivitets/stress-systemet fortsætter med at være aktivt, selvom du ligger ned og ikke laver andet.

Det kræver rigtig meget af hjernen at bearbejde alle de indtryk der kommer ind, når du scroller gennem en masse nyheder og et spændende feed på de sociale medier. Dertil kommer, at det er belastende for øjnene at læse på en lille skærm på 7 x 14 cm.

Derfor kommer afslapningssystemet aldrig rigtig i gang, selvom vi egentlig mærkede behovet for at slappe af, da vi lagde os ned.

Når vores afslapningssystem ikke får lov at komme på banen kan det komme ud af form. Det vil sige, at systemet bliver usmidigt og der kommer forsinkelse på, at det starter op. Afslapningseffekten bliver derfor også mindre hver gang vi prøver at slappe af. En ond spiral at være i.

I det hele taget er de mange afbrydelser som telefonen giver os i løbet af dagen en stor kilde til stress, fordi vi trækker mange små veksler ved hele tiden at skifte i vores opmærksomhed. De mange små træk kan hurtigt resultere i overtræk på vores indre konto.

”Jamen”, siger du måske. ”Min telefon giver mig altså så meget fornøjelse. Jeg kan godt lide at følge med på Facebook, at være i kontakt med venner og familie, spille spil, blive inspireret på Instagram osv osv”

Jeg er helt enig. Jeg er også vældig glad for min telefon. Jeg kan også godt lide at kigge på den, når jeg ligger i sofaen, eller tage en kop kaffe i lænestolen i selskab med telefonen.

Men jeg ved, at jeg så ikke har givet mig selv en pause. Jeg har tjekket min telefon og hygget mig med det. Jeg har ikke holdt pause. Den må jeg holde bagefter. Uden telefonen.

Vi har brug for pauser

Hver dag har vi brug for pauser. Men med telefonen altid på os, er der stor risiko for at vi ikke får givet os selv de pauser, vi har brug for.

Det er det, jeg gerne vil gøre dig opmærksom på. For det er en kilde til stress.

Når vi tror vi holder pause – og vi så reelt ikke gør det.

Vi lever i den digitale tidsalder og skærmene er en del af vores liv. Men vi har brug for at lære at passe på vores opmærksomhed. Vi har både brug for at lære at være helt til stede i det vi gør og ikke lade os afbryde. Og vi har brug for sætte vores opmærksomhed fri – lade afslapningssystemet tage over – og bare slappe af.

Det kræver meget bevidsthed og meget øvelse. Vi er oppe imod stærke påvirkninger og nøje udtænkte algoritmer, der fastholder og frister os.

De apps vi bruger mest er designet til at få os til at bruge så meget tid som muligt på telefonen. Vores tid er lig med indtjening til firmaerne bag.

Derfor er det vigtigt at lægge telefonen væk indimellem.

Det er vigtigt at tage daglige bevidste pauser fra telefonen.

Hvis vi skal have stressen væk eller undgå at den kommer, skal vi holde biokemien i kroppen i balance. Det kræver at afslapningssystemet får lov at virke.

Tag dine pauser alvorligt. Når du lægger dig for at slappe af, så husk også at give din telefon et tiltrængt hvil.

Væltet af Stress?

Få de bedste råd
SÅDAN REJSER DU DIG